بلاگ

آنچه باید در مورد نمک های یددار بدانید

ید یک ماده حیاتی برای زندگی انسان است که به صورت عمده در خاک یافت می شود. البته خاک بسیاری از مناطق جهان حاوی مقادیر کافی از این ماده مغذی ضروری نیست و لذا محصولات کشاورزی و فرآورده های دامی این مناطق دچار کمبود ید هستند. بدین ترتیب رژیم غذایی انسان ها که به این منابع وابسته است نیز به مقدار کافی ید نخواهد داشت.گواتر حداقل اختلالی است که در اثر کمبود ید بوجود می آید فرد مبتلا به گواتر به سرعت خسته می شود و فعالیت کمتری نسبت به افراد طبیعی دارد . در دوران بارداری در صورتی که جنین به مقدار کافی ید دریافت نکند مغز در حال رشد او قادر به ایجاد شبکه ای متراکم از ارتباطات سلولهای مغزی نخواهد بود و توانایی ذهنی او قربانی حفظ حیات می شود. در مناطقی که با کمبود شدید مواجه هستند کودکان از عقب ماندگی شدید ذهنی رنج می برند.حتی در مناطقی که کمبود شدت زیادی نداشته باشد نیز کودکان دچار کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی در قدرت یادگیری می شوند . مشکل کاهش ظرفیت ذهنی ناشی از کمبود ید معمولا” نامشهود است و تمامی کودکان شاغل به تحصیل در مناطقی که با کمبود ید مواجه است دچار افت تحصیلی می شوند و تعداد اندکی از آنان قادر به ادامه تحصیل خواهند بود. به همین دلیل اختلالات ناشی از کمبود ید به عنوان مهم ترین عامل قابل پیشگیری معلولیت های ذهنی در جهان شناخته شده است.

یددار کردن نمک های مصرفی به عنوان بهترین روش ید رسانی در بسیاری از کشورهای جهان به کار رفته است.

– کمبود ید شایع ترین علت قابل پیشگیری از آسیب مغزی در دوران کودکی است و کمبود ید تا ۵/۱۳ امتیاز ضریب هوشی کودکان را کاهش میدهد.

– کمبود ید عوارضی مانند نازایی ٬ سقط جنین ٬ تولد نوزاد مرده ٬ عقب ماندگی ذهنی و گواتر را بدنبال دارد و اکثر اختلالات ناشی از کمبود ید دائمی و غیر قابل برگشت هستند.

– گرچه برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و افزایش فشار خون مصرف کم نمک توصیه شده است اما همان مقدار کم باید از نمک های یددار تصفیه شده باشد تا ید مورد نیاز بدن را تامین نماید و از طرفی عوارض احتمالی ناشی از وجود ناخالصی ها در نمک نیز برطرف گردد.

– نمک تصفیه نمکی است کاملا” بهداشتی که ناخالصی های آن طی فرآیند تصفیه(کریستالیزاسیون مجدد) حذف شده است.

– نمک های تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا ٬ ید را بهتر و به مدت بیشتری حفظ می کنند.

– برای حفظ هرچه بیشتر ید بهتر است نمک یددار پس از پایان طبخ و جوش خوردن غذا به آن اضافه شود.

– نمک های یددار نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید یا رطوبت قرار گیرند چرا که ید خود را از دست میدهند.

– بهتر است نمک یددار را در ظرف بدون منفذ پلاستیکی ٬ چوبی ٬ سفالی یا شیشه ای رنگی با سرپوش محکم نگهداری کرد.

– نگهداری و ذخیره نمک یددار به مدت طولانی (بیش از یکسال) موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می شود بنابراین حتی الامکان نمک ید دار را برای مصرف کوتاه مدت تهیه نمائید.

– هرگز از سنگ نمک برای طبخ غذا و یا خیساندن برنج استفاده نکنید.

– همواره باید به تاریخ مصرف نمک و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان و قید عبارت تصفیه شده برروی بسته بندی دقت کرد.

ارسال نظر شما